Du er her
Hjem > Aktuelt > Nesoddposten tar pause på ubestemt tid

Nesoddposten tar pause på ubestemt tid

Nesoddposten ble startet som et resultat av samtaler om det manglende demokratiet på Nesodden. Vi ville lage et reelt folkestyre, men det ble en nettavis. Arbeidet med avisen har vært lærerikt og spennende. Vi er stolte av de gode resultatene vi har oppnådd og takker våre mange lesere for interessen. Men vi har ikke klart å skape en engasjert samfunnsdebatt, dessverre. Avisjobben har vært tøff og vi i redaksjonen er slitne. Derfor tar vi en pause. Men vi kommer til å kjempe videre på andre måter.

Politikerne og byråkratene svarer ikke
For snart ti år siden møttes 15–20 personer for å snakke om demokratiet på Nesodden. Naturlig nok tok vi navnet Nesodden demokrati. Mange av oss var lite tilfredse med den politiske situasjonen. For administrasjonen og politikerne svarte ikke alltid på henvendelser fra innbyggerne. Derfor var det startet opp en telefon og et nettsted med navnet «Nesodden, fikk du svar?».

For mange innbyggere fikk aldri svar når de henvendte seg til kommunen. Selv ikke når det bare var enkle spørsmål. Hva var årsaken til tausheten? Ignoranse? Mangel på ressurser, tid og kapasitet? Eller ga de ansvarlige bare blanke blaffen i innbyggerne?

Etter hvert så vi at både politikere og administrasjonen av og til ga totalt blaffen.

Man inviterer ikke til en folkeavstemning, selv om den var rådgivende, for deretter å gi blaffen i et krystallklart resultat.

Flertallet ga blaffen i innbyggerne
Ordførervalget er nok det verste eksemplet. For å gi blaffen i det valget var mer enn bare ignoranse. Det var et grovt brudd på demokratiske spilleregler. Man inviterer ikke til en folkeavstemning, selv om den var rådgivende, for deretter å gi blaffen i et krystallklart resultat. Det vitnet om total mangel på hensyn til hva det vil si å være lydhør overfor borgerne. De skulle ikke få noen medbestemmelse, nei! Politikernes flertall ville bestemme selv.

Derfor fjernet politikerne også retten til at innbyggerne kunne be om nye folkeavstemninger.

Derfor fjernet politikerne også retten til at innbyggerne kunne be om nye folkeavstemninger. Og i Amta skrev ledende politikere at enkelte saker var «for viktige til at man kunne overlate dem til borgerne». Kanskje sakene er for vanskelige for oss «vanlige dødelige» som ikke har «den medfødte kompetansen og innsikten» som kommuneansatte og folkevalgte har?

Fremdeles gir både politikere og administrasjonen blaffen i sine innbyggere. Mange spørsmål og henvendelser blir aldri besvart.

Skinndemokrati er like ille som flertallstyranni.

Idealistisk gratisarbeid
Vi i Nesodden demokrati hadde noen gode møter gjennom et par år. Men vi fant aldri en løsning på hvordan vi skulle få løftet frem et bedre demokrati på Nesodden.

Til slutt ga vi nesten opp. Men så var det en som foreslo at vi i alle fall skulle skrive om det, starte en nettavis. I slutten av 2014 startet vi Nesoddposten.no. Formålet var at avisen skulle spre nyheter og informasjon til lokalsamfunnet. Den skulle være fri og uavhengig både politisk og økonomisk. Alt arbeidet i avisen skulle skje frivillig og ulønnet.

Vi var 7–8 idealister som tok fatt på et spennende arbeid. Nå har vi holdt på i snart seks år.

Vi er stolte over hva vi har fått til
Vi har fått mange lesere. Nesoddpostens artikler om ams-strømmålere ligger fremdeles høyt opp på Google. Den gode statistikken og mange hyggelige tilbakemeldinger inspirerte oss til videre arbeid uke etter uke, år etter år.

Men vi legger ikke skjul på at det har vært en krevende og slitsom jobb. Hver enkelt av oss har lagt ned mange tusen gratis timer, og attpå til betalt driften av nettsiden med egne penger.

Samfunnsdebatten kom ikke
Etter hvert så vi at vi ikke klarte å nå et viktig mål: Vi fikk ikke til en engasjert samfunnsdebatt. Jo, vi vet at våre artikler ble flittig omtalt og diskutert på Facebook. Men kvaliteten på den debatten var ikke slik vi ønsket det.

Sørgelig var det også at politikerne ikke så ut til å høre på oss. Kanskje var de for irritert over vår kritikk?

Nesoddposten skrev mye om Signalen, og nå har vi lov til å skrive: Hva sa vi? Vi hadde rett!

Sunn fornuft strakk ikke til
Vi skrev mye om Signalen for noen år siden. Vi mente politikerne hadde en lukket saksbehandling og at de fastsatte rammer som ingen kunne leve med. Hvem ville, – og kunne, investere i nybygg når kontrakten bare var på fem år og at bygget deretter måtte rives, spurte vi. Men vi fikk aldri noe svar, aldri noen debatt. – Dere kjenner ikke marginene i restaurantbransjen, var en muntlig kommentar vi fikk slengt etter oss.

Men nå har vi fått bevis på at vår «sunne fornuft» var riktig: I slutten av april i år ba Tjersland om endringer i avtalen med kommunen. – Alle forstår at det ikke er mulig å få dekket alle investeringer i løpet av fem år, sier Tjersland til Amta. Og derfor fikk han både forlenget leietiden og slapp å rive bygget når han en gang i fremtiden skal forlate «Oslofjordens indrefilet». Hva dette betyr mht. premissene for valgene etter den utlysningen som ble gjort i sin tid, gidder vi ikke skrive mer om.

Flertallet av politikerne bare ville ha Tjersland. Og det fikk de til.

Blir borgerne hørt i stedsutviklingen?
Regjeringen har i de siste par årene gitt signaler om at de ønsker et bedre folkestyre i kommunene. Demokrati er også blitt et fag i skolen. Men vi er usikre på om tiden er moden på Nesodden. For her har det politiske flertallet herjet mot alle demokratiske prinsipper i snart ti år. Men vi ser med glede at kommunen inviterer til at alle kan få delta i stedsutviklingen på Tangen. Så får vi håpe at man virkelig lytter til folket når de viktige avgjørelsene skal tas.

Skinndemokrati er like ille som flertallstyranni.

Pause på ubestemt tid
I flere måneder har vi i redaksjonen drøftet hva vi skal gjøre med avisen vår. Vi er stolte, men litt skuffet over manglende resultater, og vi er veldig slitne. Derfor tar vi en pause nå. Og vi tar den på ubestemt tid. Kanskje kommer vi tilbake en dag? Vi lover ingenting.

Kanskje du får se oss i mer direkte aksjoner i fremtiden? Hvem vet? Vi får se hva som skjer.

Vi takker for oss, men vil understreke at vi brenner for demokratiet, og vi vil gjøre hva vi kan for å finne veier til at borgerne på Nesodden kan få reell medbestemmelse i viktige spørsmål. Men vi vil lete etter andre tiltak enn en nettavis. Kanskje du får se oss i mer direkte aksjoner i fremtiden? Hvem vet? Vi får se hva som skjer.

Takk for følget!

One thought on “Nesoddposten tar pause på ubestemt tid

  1. Nesoddposten har vært et viktig korrektiv, og det er veldig synd at den tar pause.

    Mye å undres over mht. Signalen. Tjersland er hverken deleier, styremedlem eller bevillingsinnehaver – men allikevel den som fremstår som innehaver?

    Ut fra regnskapstallene ser det ut til å ha kostet 3 millioner å bygge og innrede Signalen, men ifølge Tjersland skal det være investert mer enn 15 millioner?

    Kan det stemme at bygget er oppført på LNF-område, utenfor tomtegrensen?

    Det er i sannhet mye som forundrer på Nesodden. Håper Nesoddpostens pause blir kortvarig!

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: