Du er her
Hjem > Dagens Musikk

≡ Av Tore Svein Olsen ≡
Som dere sikkert har fått med dere begraves min mor i dag fra Nesodden kirke. Men uansett – døden er alltid en del av livet. Og musikken må også gå videre! Mor var ikke særlig musikalsk. Men hun oppmuntret alltid oss barn i våre anstrengelser for å uttrykke oss i toner, enten det var på et gammelt trampeorgel eller et ektra surt Brødrene Hals piano.

I dag har jeg lyst til å starte med en jazzsending med Count Basie fra BBC-four i 1965. Her er hele TV-sendingen!

Litt sånn post Julum: Etterpå kan dere jo prøve å følge Oscar Petersons versjon av ‘Jingle Bells’. Her følger vi også notene, slik at dere kan se hva Oscar spiller!

En av de mest ekvbrilistiske pianører jeg vet om var Art Tatum,
(født 13. oktober 1909 i Toledo i Ohio i USA, død 5. november 1956 i Los Angeles). Han var en amerikansk jazzpianist. Han spilte eksellent , tross grå stær og senere synstap. Her er Art’s verson av ‘Tiger Rag’, og jeg gad se den konsertpianisten som greier å gjøre dette etter! https://www.youtube.com/watch?v=xu7UP4wdn7I&index=33&list=RDa18fFLGiU-0

For å gjøre ting riktig, her er Seong-Jin Cho med Pianokonsert i e-moll op. 11 av Chopin. Dette er heller ikke dårlig spilt! Men en helt annen stil, som ligger milevis unna både Oscar Peterson og Art Tatum.

Jeg vet at jeg har presentert Johann Sebastian Bach’s store og kjente verk Toccata og Fuge i d-moll tidligere. Denne gangen skal vi følge en organists tolkning samtidig som vi ser originalmanuskriptet rulle forbi.

Og nå i dag helt til slutt skal vi lytte og se på Mozart i sin pianokonsert nummer 21. Her legger kanskje den oppmerksomme lytter merke til at det enkelte steder forekommer pianosekvenser som ikke står i manuskriptene. Detter er kadenser, komponert som oftest av utøveren selv og lagt inn i konserten. Denne pianokonsertens 2. sats ble gjort kjent gjennom filmen Elvira Madigan fra 1967 regissert av svensken Bo Wideberg. For å høre denne satsen må dere gå ut i YouTube etter at 1. sats er over og så velge aktivt sats 2. God fornøyelse!

Her er forresten kjærlighetsscenen fra spillefilmen, der Mozart’s tema fra 2.sats av klaverkonsert nr 21 ligger under. Med dette sier jeg ganske enkelt god fredag til vi høres igjen!

 

Top
%d bloggere liker dette: